ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΛΜΥΡΑ


Μπακαλιάρος  σκορδαλιά!!!!!

Υλικά για 6 μερίδες:
1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρος παστός
Σπορέλαιο για το τηγάνι

Για το κουρκούτι:
3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλυτζάνι μπύρα
½ φλυτζάνι νερό
1 αυγό
1 μικρό κρεμμύδι
Αλάτι και πιπέρι

Για την σκορδαλιά πατάτας:
5-6 μέτριες πατάτες
3-4 σκελίδες σκόρδο (ή περισσότερο ανάλογα με το γούστο σας)
Ελαιόλαδο και ξύδι
Αλάτι και πιπέρι

Από τo προηγούμενo βράδυ κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μικρά κομμάτια, τον ξεπλένουμε και τον βάζουμε σε μεγάλο μπολ με μπόλικο κρύο νερό. Μέχρι να τον μαγειρέψουμε αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές, ώστε να ξαλμυρίσει αλλά όχι περισσότερο γιατί γίνεται άνοστος.
Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε το κουρκούτι ανακατεύοντας τη μπύρα, το νερό, αλάτι και πιπέρι, το κρεμμύδι λιωμένο και το αυγό ελαφρά χτυπημένο.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας καλά, μέχρι να πετύχουμε ένα σχετικά πηχτό χυλό.
Στραγγίζουμε καλά τον μπακαλιάρο, τον προσθέτουμε στο κουρκούτι να καλυφθεί καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις ρίχνουμε να βράσουν. Μόλις μαλακώσουν αρκετά αποσύρουμε απο τη φωτιά, στραγγίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τις λιώνουμε με το πηρούνι. Σε γουδί ρίχνουμε το σκόρδο με λίγο αλάτι και το χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσει. Το ρίχνουμε στις πατάτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο-λίγο το λάδι και το ξύδι ανακατεύοντας διαρκώς. Εδώ για το λαδόξυδο επικρατεί η λογική του "όσο πάρει" που σημαίνει ότι προσθέτουμε μέχρι να πετύχουμε μια σκορδαλιά μαλακή και ομοιογενή. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το λάδι και τηγανίζουμε τα κομμάτια του ψαριού λίγα-λίγα μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
Σερβίρουμε με τη σκορδαλιά και σαλάτα της αρεσκείας μας, χωριάτικη ή πράσινη ή ακόμα καλύτερα με πατζάρια βραστά.

Καταπληκτική εύκολη σούπα για τις κρύες μέρες του χειμώνα!!!  και πολύ οικονομική.......

υλικά:

  • 1 σελινόριζα κομμένη σε κύβους
  • 3 καρότα τριμμένα
  • 3-4 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
  • 3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κύβους
  • 1 ½ λίτρο νερό
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
Για το γαρνίρισμα
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές σούπας στραγγιστό γιαούρτι
Εκτέλεση: 
Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα, τα βράζουμε μέχρι να ψηθούν και τα αλέθουμε στο μπλέντερ.
Σερβίρουμε τη σούπα με λίγο γιαούρτι και την πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγο μαϊντανό.
Θα την λατρέψετε.............................
καλή όρεξη!!



Καρότα πικάντικα
για 2 άτομα
6 μέτρια καρότα, καθαρισμένα
1 κ.κ. κύμινο σε σπόρους
½-1 καυτερή πιπερίτσα
1 σκελίδα σκόρδου, χωρίς την πράσινη ουρίτσα
½ κ.κ. κουρκουμάς
τζίντζερ σε σκόνη
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
εκτέλεση
Βράζουμε τα καρότα σε δύο ποτήρια αλατισμένο νερό επί 10 λεπτά. Κόβουμε σε ροδέλες. Καβουρδίζουμε το κύμινο μέσα σε καυτό αντικολλητικό τηγανάκι έως ότου το χρώμα του γίνει καφετί και μυρίσει ωραία. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε την πιπερίτσα τριμμένη, το κύμινο, το σκόρδο, τζίντζερ και τον κουρκουμά. Αναμειγνύουμε, ψήνουμε επί 1 λεπτό, προσθέτουμε τα καρότα, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και ψήνουμε ώσπου να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν, τα καρότα μας. Αλατοπιπερώνουμε. Μπορούμε να τα αρτύσουμε με λίγες στάλες λεμονιού, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιαντρο.

Καγιανάς με ντομάτα και πικάντικο λουκάνικο

Από τις πιο γρήγορες συνταγές ... πεντανόστιμη όμως!

Καγιανάς με ντομάτα και πικάντικο λουκάνικο
Καγιανάς με ντομάτα και πικάντικο λουκάνικο
Υλικά για 6 άτομα
8 αβγά
5 ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
1 κουτ. σούπας τριμμένο κρεμμύδι
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
400 γρ. λουκάνικο κομμένο σε χοντρές ροδέλες
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνετε και σοτάρετε για 2 λεπτά το λουκάνικο. Το βγάζετε και το διατηρείτε ζεστό σε ένα πιάτο.
Μέσα στο ίδιο λάδι ρίχνετε το τριμμένο κρεμμυδάκι, το σοτάρετε για 1 λεπτό και ρίχνετε μέσα τις τριμμένες ντομάτες και 1 κουτ. σούπας ζάχαρη. Αφήστε τη ντομάτα και το κρεμμύδι να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά μέχρι να φύγουν σχεδόν όλα τα υγρά τους. Ρίξτε πάλι στο τηγάνι τα λουκάνικα.
Κτυπήστε τα αβγά σε ένα μπολ αλατίζοντάς τα ελαφρά (γιατί το λουκάνικο έχει ήδη αλάτι και πιπέρι).
Αδειάστε τα μέσα στο τηγάνι. Αρχίστε να ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι τα αβγά να σφίξουν. Το αποτέλεσμα δε θέλουμε να είναι μια ενιαία ομελέτα.
Συμβουλή: Για λιγότερες θερμίδες επιλέξτε lightλουκάνικο, ή μην βάλετε καθόλου λουκάνικο. Περιορίστε όσο μπορείτε το λάδι. Για λιγότερη χοληστερόλη αφαιρέστε τους μισούς κρόκους αυγών.

Φιλέτο μοσχαρίσιο με μπρόκολο και ρύζι

Το καλύτερο κομμάτι του κρέατος σε μια υγιεινή συνταγή!

Φιλέτο μοσχαρίσιο με μπρόκολο και ρύζι
Φιλέτο μοσχαρίσιο με μπρόκολο και ρύζι
Υλικά (Μερίδες Συνταγής 2)250 γρ. άπαχο φιλέτο μοσχαριού
2 κουταλιές σούπας σως σόγιας
½ κούπα νερό
2 κουταλιές σούπας καλαμποκάλευρο
1 κουταλιά γλυκού ελαιόλαδο
½ κούπα σέλινο
¼ κούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κούπα μπρόκολο
½ κούπα ρύζι
Εκτέλεση
Μαρινάρετε το φιλέτο μοσχαριού σε μείγμα με σως σόγιας, καλαμποκάλευρο και νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Σε αντικολλητικό σκεύος προθερμάνετε το ελαιόλαδο και τοποθετήστε το φιλέτο μοσχαριού μαζί με το σέλινο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μετά από 10 λεπτά προσθέστε και το μπρόκολο. Κρατήστε τη σως με την οποία μαρινάρατε και προσθέστε τη στο αντικολλητικό σκεύος μόλις το κρέας είναι έτοιμο. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το μείγμα για λίγα λεπτά. Βράστε το ρύζι ξεχωριστά και σερβίρετε το σαν συνοδευτικό.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα
Μερίδα:  ½  συνταγή
Θερμίδες:  310 kcal
Πρωτεΐνη: 18 γρ.
Υδατάνθρακες: 45 γρ.
Λίπος: 5 γρ.
Φυτικές  Ίνες: 2 γρ.

Πίτσα diet ζαμπόν-τυρί

Υγιεινή και light πίτσα! Μια πρόταση του dietup.gr για αυτούς που κάνουν δίαιτα ... και όχι μόνο!

Πίτσα dietup ζαμπόν-τυρί
Πίτσα diet ζαμπόν-τυρί
Υλικά
1 πίτα για σουβλάκι
1 λεπτή φέτα κίτρινο τυρί για τοστ χαμηλών λιπαρών (ή 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών)
1 φέτα ζαμπόν χαμηλών λιπαρών (χοιρινό ή γαλοπούλα)
1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
ψιλοκομμένη πιπεριά, λεπτές φέτες φρέσκιας ντομάτας, ψιλοκομμένα μανιτάρια
ρίγανη, βασιλικός
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό ταψάκι, το οποίο το έχουμε αλείψει με ελάχιστο ελαιόλαδο (ή μαργαρίνη) τοποθετούμε την πίτα από σουβλάκι και την αλείφουμε με την κέτσαπ. Αν μας αρέσει, πασπαλίζουμε σε αυτό το σημείο με λίγο ρίγανη ή με λίγο βασιλικό για να πάρει πιο ωραία γεύση η σάλτσα μας. Στη συνέχεια, κόβουμε σε λωρίδες το ζαμπόν και τις τοποθετούμε διάσπαρτα πάνω στην πίτα. Από πάνω τοποθετούμε (προαιρετικά) τα μανιτάρια και τις πιπεριές και τελειώνουμε με το τυρί. Αν θέλουμε να προσθέσουμε και λεπτές φέτες φρέσκιας ντομάτας τις τοποθετούμε πάνω από το τυρί. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυρί και να αρχίζει να ροδίζει.

Κοτόπουλο γλυκόξινο

Κινέζικο, πεντανόστιμο κοτόπουλο μαγειρεμένο α λα diet.

Κοτόπουλο γλυκόξινο
Κοτόπουλο γλυκόξινο
Υλικά
90 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο
¼ φλιτζανιού χυμό ντομάτας
¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένο ανανά (φρέσκο ή κονσέρβας στο χυμό του) με το χυμό του
λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, καρότο, πιπεριά ή άλλα λαχανικά της αρεσκείας σας
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
λίγο ξύδι μπαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και στη συνέχεια τα υπόλοιπα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και το ρίχνουμε και αυτό στην κατσαρόλα να τσιγαριστεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας ξύδι και αφήνουμε μέχρι το κοτόπουλο να βράσει στο ζουμί του και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Ρίχνουμε τον ανανά και το χυμό του, το χυμό της ντομάτας και το μέλι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να ψηθεί για 20 περίπου λεπτά σε σιγανή φωτιά.

 

 

 

Μοσχάρι νουά με δαμάσκηνα, βερύκοκα και 


κάστανα






Υλικά:

2 κιλά ρολό νουά
1 κρεμμύδι ολόκληρο
1 ματσάκι σέλερι η σέλινο
2 φύλλα δάφνης
10 δαμάσκηνα ξερά
10 βερύκκοκα ξερά
10 κάστανα βρασμένα (καθαρισμένα)
1 καρότο
1 φλ. βούτυρο φυτικό(φυτίνη)
αλάτι-πιπέρι
2 κ.σ. κόρν φλάουρ





Εκτέλεση: 

- Σε φαρδιά κατσαρόλα σωτάρουμε καλά το νουά με το βούτυρο

- Μεταφέρουμε το κρέας σε γάστρα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης, το καρότο, το σέλερι ή σέλινο κατα προτίμηση, αλάτι, πιπέρι και νερό να σκεπαστεί το κρέας. Κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε μέχρι να γίνει το κρέας, στους 200 βαθμούς.

- Βγάζουμε το κρέας από την γάστρα.

- Παίρνουμε τα λαχανικά και με λίγο ζουμί τα λειώνουμε στο μούλτι. Διαλύουμε σε λίγο ζουμί και το κόρν φλάουρ.

- Βγάζουμε τον σπάγγο απο το νουά και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.

- Μεταφέρουμε το νουά, τα λαχανικά και το κόρν φλαουρ σε φαρδιά κατσαρόλα και λίγο πρίν το σερβίρουμε προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα, τα βερύκκοκα και τα κάστανα να βράσουν για 15-20 λεπτά και σερβίρουμε. 







Φιλετάκια γαλοπούλας με σάλτσα από κρέμα και λεμόνι


υλικά: για 4 άτομα

750γρ. κοτολέτες γαλοπούλας (χωρίς κόκκαλο)
1/4 φλυτζανιού αλεύρι
1/2 κουτ.γλυκού αλάτι
1/4 κουτ.γλυκού πιπέρι
5 κουταλιές βούτυρο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κουτ.γλυκού θυμάρι
1/2 φλυτζάνι ζωμό κότας
2 κουτ.σούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ.γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
8 ψιλές φέτες λεμόνι
4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο





Εκτέλεση:
Απλώστε κάθε φιλέτο στον πάγκο της κουζίνας, ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί και με το γουδοχέρι ή τον πλάστη χτυπήστε το μέχρι να έχει πάχος μισού εκατοστού.
Σε μια πιατέλα αναμίξτε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Πανάρετε τις κοτολέτες στο αλεύρι.
Σε μεγάλο τηγάνι λιώστε το μισό βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Βάλτε τις μισές κοτολέτες και αφήστε τες για 4 λεπτά από κάθε πλευρά να ψηθούν. Βγάλτε τες, διατηρήστε τες ζεστές σε μιά πιατέλα και με το υπόλοιπο βούτυρο τηγανίστε τις υπόλοιπες.
Αφού τις βγάλετε κι αυτές, στο ίδιο τηγάνι, σωτάρετε το κρεμμύδι με το θυμάρι για 2 λεπτά. Προσθέστε το ζωμό κότας και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσουν τα ροδισμένα κομμάτια στο τηγάνι.
Προσθέστε τώρα την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύοντας πάντα, βράζετε το μίγμα για 3-4 λεπτά, μέχρι να "δέσει" η σάλτσα.
Βάλτε τις κοτολέτες σε πιατέλα. Περιχύστε με τη σάλτσα και πασπαλίστε με το μαϊντανό. Γαρνίρετε με τα φετάκια λεμονιού.

«Χαμπουργκεράκια» με μπιφτέκια λαχανικών (χωρίς λάδι)      

Υλικά
4 πατάτες
4 κρεμμύδια
3 καρότα
1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα στο μούλτι
λίγο δυόσμο
λίγο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι, κύμινο
τριμμένη φρυγανιά (όση χρειαστεί)
ψωμάκια χάμπουργκερ
κέτσαπ, μουστάρδα
σαλάτα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Βράζετε τις πατάτες και τα καρότα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε, τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια και τα βάζετε στο μούλτι μαζί με τα μπαχαρικά μέχρι να λιώσουν. Αδειάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα οποία επίσης έχετε τρίψει στο μούλτι, και λίγη τριμμένη φρυγανιά (τόση ώστε το μίγμα σας να σφίξει και να μπορείτε να το πλάσετε).
Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει, πλάθετε προσεκτικά τα μπιφτέκια και τα περνάτε πάλι από τη φρυγανιά πάνω κάτω. Βάζετε τα μπιφτέκια λαχανικών σε ταψί το οποίο έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Κόβετε τα ψωμάκια χάμπουργκερ στη μέση, βάζετε λίγο κέτσαπ, λίγη ψιλοκομμένη σαλάτα, το μπιφτεκάκι λαχανικών, λίγη μουστάρδα και σκεπάζετε με το άλλο ψωμάκι.


Μπακαλιάρος στο φούρνο        

Υλικά για 6 άτομα
1 κιλό μπακαλιάρο παστό
3 βρασμένες πατάτες
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ λίτρο γάλα
αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση

Ξαρμυρίζετε τον μπακαλιάρο κόβοντάς τον σε μερίδες και αφήνοντάς τον μέσα σε νερό για τουλάχιστον ένα βράδυ (το καλύτερο θα ήταν να αλλάξετε 2-3 φορές το νερό ώστε να ξαλμυριστεί καλύτερα).
3 ώρες πριν μαγειρέψετε τον μπακαλιάρο, τον βάζετε σε ένα ταψί και τον καλύπτετε με το γάλα.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο να μαραθούν. Προσθέτετε τον μπακαλιάρο που έχετε στραγγίσει από το γάλα, τις πατάτες κομμένες σε φέτες, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε να ψηθούν για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα ταψί και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά στους 180 βαθμούς.



Βελουτέ καροτόσουπα 

Carrot and parsnip soup

υλικά

  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 450 γρ. καρότα
  • 2 μεγάλα parsnips (πάρσνιπς)
  • 1 κ.σ. τριμμένο ginger (τζίντζερ)
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 600 ml ζωμός λαχανικών
  • 125 ml ελαφριά κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο φρέσκο κορίανδρο για γαρνίρισμα

εκτέλεση

  1. Αρχικά κόβουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και τα parsnips (πάρσνιπς) σε κυβάκια.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
  3. Έπειτα προσθέτουμε τα καρότα και τα parsnips (πάρσνιπς), σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας.
  4. Στη συνέχεια ρίχνουμε το τζίντζερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τον ζωμό. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και μετά χαμηλώνουμε για να σιγοβράσει περίπου 30-35 λεπτά.
  5. Αφού βράσει η σούπα μας, μεταφέρουμε τη κατσαρόλα μας εκτός ματιού και την αφήνουμε για 10 λεπτά.
  6. Στη συνέχεια τη μεταφέρουμε είτε σε μπλέντερ για να τη λιώσουμε είτε τη λιώνουμε με μπλέντερ χειρός. Τη μεταφέρουμε ξανά στη κατσαρόλα μας, προσθέτουμε και τη κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και τη ζεσταίνουμε ελαφρώς σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά!
  7. Γαρνίρουμε με φρέσκο κορίανδρο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι!

Άσπρη σούπα θαλασσινών



υλικά

  • 36 clams ή άλλα κοχύλια θαλασσινά, όπως χάβαρα, γυαλιστερές, χτένια, στρείδια
  • 4 κουταλιές βούτυρο
  • 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • 2 1/2 κούπες νερό
  • 400 γρ πατάτες σε μικρούς κύβους
  • 1/4 κουταλάκι άσπρο πιπέρι
  • 3/4 κούπας κρέμα γάλακτος ή γάλα
  • 4 κουταλιές ψιλικομμένο μαϊντανό
  • αλάτι

εκτέλεση

  1. Τρίψτε καλά τα κοχύλια με μια σκληρή βούρτσα κάτω από νερό που τρέχει, να φύγει όλη η άμμος και να καθαρίσουν καλά. Ξεπλύντε τα με άφθονο νερό.
  2. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με 2 κούπες νερό επάνω σε χαμηλή φωτιά, ν΄ανοίξουν. Στραγγίστε τα και κρατήστε το ζουμί. Περάστε το ζουμί από λεπτό τουλπάνι. Καθαρίστε τα κοχύλια, κρατήστε το φαϊ και πετάξτε τα όστρακα.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το βούτυρο και σωτάρετε το κρεμμύδι, ώσπου να μαραθει καλά. Ρίξτε το αλεύρι και σωτάρετε για 1΄. Προσθέστε το ζουμί από τα κοχύλια, το νερό, τις πατάτες, πιπέρι και αλάτι. Σιγοβράστε, ώσπου να μαλακώσουν οι πατατες.
  4. Ψιλοκόψτε το φαϊ από τα κοχύλια και προσθέστε το μαζί με την κρεμα γάλακτος στη σούπα. Ανακατέψτε πάνω στη φωτιά, ώσπου να ζεσταθεί καλά η σούπα χωρίς να βράσει.
  5. Πασπαλίστε τη με μαϊντανό και σερβίρετέ την.




Άσπρη φασολάδα γιαχνί με ρίγανη



Άσπρη φασολάδα γιαχνί με ρίγανη

υλικά

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
  • 1/2 κιλό μεσαία λευκά φασόλια, μουσκεμένα αποβραδίς και στραγγισμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κλωνάρι σέλινο κομμένο σε κομμάτια
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι μαϊντανός (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 2 - 3 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη (τα φυλλαράκια μόνο) ή -1/2 κουτ. γλυκού ξερή
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

εκτέλεση

  1. Αφότου πάρουν μία βράση τα φασόλια μας, πετάμε το πρώτο νερό.
  2. Ζεσταίνουμε 2 - 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  3. Προσθέτουμε τα φασόλια, τη ζάχαρη, το σέλινο και το καρότο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε ζεστό νερό, τόσο που να τα σκεπάζει.
  4. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε τα φασόλια να σιγοβράσουν για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. (Αν τα φασόλια δεν είναι πολύ βραστερά, θα συνεχίσουμε το βράσιμο για λίγη ώρα, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό).
  5. Δυναμώνουμε τη φωτιά, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μόλις αρχίσει να χυλώνει και να μην έχει πολλά ζουμιά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό και ρίγανη και σερβίρουμε.


Γκασπάτσο με γιαούρτι
Δεν είναι η αυθεντική συνταγή, όμως είναι μια πολύ ωραία, δροσερή καλοκαιρινή σούπα, με ήπια γεύση. Μπορεί να σερβιριστεί ως πρώτο πιάτο σε ένα γεύμα ή να αποτελέσει μόνη της ένα ελαφρύ δείπνο, καθώς αυτή η εκδοχή περιέχει και πρωτεϊνες.
Γκασπάτσο με γιαούρτι

υλικά

  • 1 γιαούρτι ( παραδοσιακό )
  • 2 ντομάτες
  • 1 μέτριο Αγγουράκι
  • 1 πιπεριά, κατα προτίμηση πράσινη
  • 1 σκελίδα Σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι (ξερό)
  • λίγο μαιντανό ή και σέλινο
  • λαδάκι κατα βούληση, πάντως λίγο, 2 κουταλιές της σούπας είναι μάλλον αρκετό
  • 3 - 4 σπόρια κόκκινο πιπέρι
  • αλατάκι και ασπρο - μαύρο πιπεράκι

εκτέλεση

  1. Στο μπλέντερ βάζουμε ξεφλουδισμένες τις τομάτες, καθαρισμένο το αγγουράκι, την πιπεριά, ένα κλαράκι σέλινο, το κόκκινο πιπέρι το σκόρδο και το κρεμμύδι.
  2.  Κόβουμε τα υλικά κατα βούληση ( άλλοι προτιμάνε τα υλικά να γίνουν αλοιφή και άλλοι να είναι μικρά κομματάκια, προσωπικά βρίσκω πιο ενδιαφέρον να είναι λίγο χοντροκομμένα τα υλικά, και όχι εντελώς αλοιφή, αλλά οι περισσότεροι προτιμούν να αφήνουν τα υλικά να πολτοποιηθούν εντελώς).
  3. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το αλάτι.
  4. Παγώνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 12 ώρες. Σερβίρουμε με φυλλαράκια μαιντανό ή σέλινο και φρεσκοτριμμένο ασπρο - μαύρο πιπεράκι.
 
Εναλλακτική μαγειρίτσα

























       υλικά
  • 1 κιλό φιλέτο κοτοπουλο
  • 2 μεγάλα μαρούλια
  • 2 ματσάκια άνιθο
  • 2 ματσάκια φρέσκο κρεμυδάκι
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
  • 1 αυγο και 1 ασπράδι
  • 1 λεμονι
  • λιγο λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
    εκτέλεση
  1. Αρχικά κόβουμε τα φιλέτα σε δυο κομμάτια.
  2. Τα βάζουμε σε αλατισμένο νερό, μαζι με το φύλλο δάφνης να βράσουν για 15 λεπτά.
  3. Κόβουμε τα μαρούλια σε μικρά κομμάτια
  4. Το κρεμυδάκι σε ροδέλες και τον άνιθο
  5. Βγαζουμε το κοτοπουλο απο το νερο και το κοβουμε μικρα κυβακια
  6. Σε μια κατσαρολα βαζουμε λιγο λαδι, σοταρουμε το κρεμυδακι και το κοτοπουλο για λιγο και σβήνουμε με το κονιακ.
  7. Προσθετουμε τα μαρουλια και τον ανιθο σιγα σιγα βαζοντας και λιγο νερο μεχρι να μαλακώσουν, ανακατέβουμε και ριχνουμε λιγο ακομα νερο.
  8. Προσθετουμε αλατι και πιπερι.
  9. Χαμηλωνουμε τη φωτια και βραζουμε για 20 λεπτα.
  10. Κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στην κατσαρολα.

Αρωματικό ρύζι στο φούρνο

 
υλικά
500 γραμμ. φρέσκο σπανάκι
250 γραμμ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 αυγά, χτυπημένα
3-4 κλωναράκια άνηθο, ψιλοκομμένο
3-4 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
150 γραμμ. ντοματίνια, κομμένα στα 2
200 γραμμ. μοτσαρέλα
4 κ.σ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη μοσχοκάρυδο, τριμμένο, στη μύτη του κουταλιού
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. λάδι για το ταψί ,λίγη τριμμένη φρυγανιά



εκτέλεση
Ζεματάμε το σπανάκι σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθεί. Το στραγγίζουμε, το στύβουμε καλά να φύγουν τα υγρά του και το ψιλοκόβουμε. Ταυτόχρονα, σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεματάμε σε αλατισμένο νερό που βράζει το ρύζι για 10 λεπτά. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά, το σπανάκι, τον άνηθο και τον μαϊντανό, τα ντοματίνια, τη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και στο τέλος το κρεμμύδι με το ρύζι. Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη σπάτουλα για να μη διαλυθούν τα ντοματίνια. Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό μέτριο ταψάκι και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και λίγη παρμεζάνα και ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά.
 
Γιουβαρλάκια με σέλερι και καρότα
• 500 γραμμ. κιμάς, μοσχαρίσιος
• 150 γραμμ. ρύζι, γλασέ
• ½ ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
• ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
• 1 αυγό
• 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κατσαρόλα:
• 1 ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
• 1 κλωναράκι σέλινου, σε φετούλες
• 4 καρότα, σε ροδέλες
• 1 φύλλο δάφνης
• ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο:
• 2 αυγά
• χυμός από 2-3 λεμόνια
• 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

Κατσαρόλα: Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σέλερι, τα καρότα και το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τη δάφνη και περίπου 1 λίτρο νερό.
Γιουβαρλάκια: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού. Μόλις βράσει το νερό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου ½ ώρα.
Αυγολέμονο: Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τον άνηθο και σιγά σιγά λίγο από τον ζωμό της κατσαρόλας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα να πάει παντού.

Google

 <script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-0120005463518172"      crossor...