Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Βιολογικό σιρόπι για τη γρίπη


Οι καρποί της κουφοξυλιάς (Σαμπούκου-Sambucus nigra) έχουν προσελκύσει τον τελευταίο καιρό την προσοχή, για τις ιδιότητες της ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την ικανότητά τους να αυξήσουν την απόκριση αντισώματος σε μία λοίμωξη.

Για αιώνες ήταν δημοφιλείς ως μία θεραπεία της γρίπης. Τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί ότι περιέχουν ενώσεις, λιγνάνες και φλαβονοειδή, που βοηθούν στην εμπόδιση των ιών της γρίπης από τη διείσδυση των κυτταρικών μεμβρανών. Με την πικρή και πικάντικη γεύση τους, έχουν αποτοξινωτική δράση και βοηθούν στην επίλυση της θερμότητας και της φλεγμονής. Χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως και στο πονόλαιμο και στις μολύνσεις του ιγμόρειου. Οι καρποί του ωριμάζουν από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο όλοι πρέπει να το έχουμε δει κάποια στιγμή στην επαρχία ο χυμός του έχει σκούρο ιώδες χρώμα και χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό κρασιών, λικέρ, δερμάτων, βαμβακερών υφασμάτων κλπ. 
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες των ανθών της είναι γνωστές από την αρχαιότητα, ιδίως για τη δραστική εφιδρωτική τους δράση. Εκτός από τα άνθη της, χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική και τα υπόλοιπα μέρη του φυτού: ο φλοιός της ως καθαρτικό και εμετικό, τα φύλλα της ως επουλωτικό και οι καρποί της ως εφιδρωτικό και διουρητικό. Η κουφοξυλιά καλλιεργείται επίσης στους κήπους για καλλωπιστικούς σκοπούς και θα την βρείτε και σε παλιούς κήπους.


Συνταγή για το σιρόπι σαμπούκου
Συστατικά
Δύο φλιτζάνια μούρα κουφοξυλιάς
500 ml νερού
1-4 φλιτζάνια μέλι
1-4 φλιτζάνια χυμό λεμονιού

Παρασκευή

Μαγειρέψτε τα μούρα στο νερό για λίγα λεπτά μέχρι να είναι μαλακά και το μίγμα με το
μέλι και το χυμό λεμονιού. Βάλτε τον πουρέ σε ένα καθαρό μπουκάλι και φυλάξτε το στο ψυγείο. Πάρτε μια κουταλιά σούπας σε ζεστό νερό, μια ή δύο φορές την ημέρα ως προληπτικό των μολύνσεων.


Πηγή: Herbal treatment of children-Anne Mclntyre

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΠΕΛΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Φτάσαμε στο τέλος της εποχής της καλοκαιρινής ντομάτας, ευκαιρία  να αγοράσουμε ντομάτες σε πολύ χαμηλή τιμή και να φτιάξουμε πελτέ ντομάτας χωρίς συντηρητικά



Διαλέγουμε τις πιο κόκκινες ντομάτες, τις πλένουμε καλά, τις κόβουμε σε κομμάτια τις βάζουμε σε λεκάνες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να χάσουν τα υγρά τους. Το αλάτι βοηθάει την διαδικασία να χάσουν τα νερά τους πιο γρήγορα.
Μετά τις βάζουμε σε τρυπητό σουρωτήρι, τις στραγγίζουμε και τις ζυμώνουμε με τα χέρια για να μείνουν τα σπόρια και η φλούδα μόνο. Στην αγορά βέβαια κυκλοφορούν μηχανήματα που κάνουν αυτή τη διαδικασία δηλαδή αφαιρούν τις φλοίδες και τα σπόρια πιο εύκολα.
Τον χυμό ντομάτας που μαζέψαμε, τον βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα ή καζάνι, αναλόγως την ποσότητα που έχουμε και τον βράζουμε. Όταν αρχίσει να βράζει η ντομάτα, την ανακατεύουμε για να μην μας κολλήσει και όταν δέσει προσθέτουμε σιγά σιγά και άλλη και ενδιάμεσα αλάτι δοκιμάζοντας να μην το κάνουμε πολύ αλατισμένο(το αλάτι εδώ θα μας χρειαστεί σαν συντηρητικό). Στο τέλος ρίχνουμε και λίγο λάδι.
Όταν βράσουν όλες οι ντομάτες, βάζουμε τον πελτέ σε πιατέλες η ταψιά αναλόγως τι έχουμε και τον λιάζουμε στον ήλιο για τρεις ημέρες να λιαστεί για να φύγει όλο το νερό. Προσοχή όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούμε να είναι ανοξείδωτα γιατί η τομάτα έχει οξύ και τα διαβρώνει.
Στο τέλος αποθηκεύουμε τον ντοματοπολτέ μας σε γυάλινα βάζα και από πάνω βάζουμε λάδι να καλυφτεί για να μην παίρνει αέρα και μουχλιάσει και τα κλείνουμε καλά. Τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για ένα χρόνο.

πηγή:ftiaxno.gr

Ganoderma lucidum

Το Gamoderma lucidum - Γανόδερμα το γυαλιστερό - είναι μια ίσκα που αναπτύσσεται πάνω σε πλατύφυλλα δένδρα σε σκιερές και υγρές περιοχές. Από αρχαιοτάτων χρόνων στη Κίνα το χρησιμοποιούσαν σαν γιατρικό για πολλές αρρώστιες. (http://el.wikipedia.org/wiki)

Google

 <script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-0120005463518172"      crossor...